Kermisroute en kermisorgel
De Hoefnagelsen hadden altijd een mooie kermisroute. Ik had het voorrecht op bepaalde plaatsen te mogen meehelpen. (opbouwen, poetsen, kaartjes ophalen, kaartjes verkopen en afbreken) Zo was ik steevast te gast tijdens de kermissen van Nistelrode in Brabant, in Swalmen en soms ook in Reuver. Altijd meer dan gezellig. Het begon al als ik aankwam met eten. Bep kon fantastisch koken. Er was meestal heerlijk vlees met champignonsaus, lekkere groente, kroketjes en aan het einde altijd vanillepudding met daar room doorheen geklopt. Na het eten gingen we naar de draaimolen om het zeil er af te halen. Dat werd in een grote bruine zak gedaan en ergens uit het zicht gezet. Dan werd de stroom aangezet en het kermisorgel gestart. De muziek voor het orgel was gestanst in karton en lag in een zgn. doorloopkist. Dat was een grote kist waar een eindeloze opgevouwen kartonnen “boek” in lag, dat door het afspeelmechanisme van het orgel liep. Als het laatste nummer klaar was, begon het eerste nummer weer. Ik had altijd een paar lievelingskisten met muziek en Peer zette die speciaal voor mij op, Dan floten of zongen we tijdens het ophalen van de kaartjes mee. En steeds als we onze ronde gemaakt hadden, was er tijd voor een kort gesprek, een grap of het laatste nieuws. Als het nog niet zo druk was, bleef Bep in de woonwagen om op te ruimen en alvast het avondeten voor te bereiden. Rond 15 uur kwam ze dan naar de draaimolen met koffie en wat lekkers. Peer en ik gingen om 18.00 uur boterhammen en gesneden tomaten met een hardgekookt ei en een lekker sausje eten in de woonwagen. Niet te lang, want we moesten de ploeg op de draaimolen weer aflossen. Na 20.00 uur, als het wat rustiger was, ging ik dan weer op Echt aan. Nog nagenietend van een prachtige kermisdag en met de orgelmuziek nog naklinkend in mijn oren!
Tekst en foto's: Peter Roufs