Op eerste zondag na het feest van St. Remigius, valt de Echter Kermis. Omdat het feest van deze heilige op 1 oktober was, begint de kermis dus op zondag die afwisselend moet vallen op 2 tot en met 8 oktober. Het verband van Echter Kermis met de feestdag van St.Remigius doet vermoeden dat we in Echt te maken hebben met een wel heel oude kermisviering. Een goed argument hiervoor is dat rond het jaar 960 de koningin van Frankrijk, Gerberga ook vrouwe van Echt is. Deze dame schijnt een grote verering voor Remigius te hebben gehad. Het zou dus niet gek zijn te veronderstellen dat Gerberga de kermis gekoppeld heeft aan de feestdag van de heilige. Het is in elk geval eigenaardig dat Echt zijn kermis niet viert rond het feest van de heilige Landricus. In de meeste plaatsen is er altijd een verband tussen de datum van het feest van de patroonheilige en de kermis.
Rond 1850 vierde men in Echt 2 kermissen: De grote zoals we die nu nog kennen, in oktober en de kleine kermis die gehouden werd op Sacramentsdag (valt altijd op de 2e donderdag na Pinksteren) Toen de plechtigheid van dit feest meer en meer gehouden werd op de zondag erna, verwaterde deze kermis. In de vorige eeuw werd ook nog vele jaren kermis gevierd tijdens het octaaf van Maria in september bij de Kapel van Schilberg. Rond de kapel. Op de Heerweg en de Oude Baan stonden dan een draaimolen en een aantal kramen met lekkernijen. Oudere mensen vertelde ons dat de jeugd voor deze kermis bijverdiende met het rapen van aardappelen. Maar…..kermis mocht pas gevierd worden nadat men eerst het Lof bij de kapel had bijgewoond. En tenslotte was er nog de Gasthoes – Kermis. Op de plek waar nu café Moustache en restaurant Yukai liggen, was vroeger een soort opvanghuis voor zwervers, armen en bedelaars. Rond dit Gasthoes vond een eigen kermis plaats die al rond 1500 vermeld werd in een oud geschrift. We hielden er een over, de grote kermis. Dat duurde tot het eind van de jaren negentig. Toen kreeg de kern Pey er zijn Paaskermis bij. Begonnen op het terrein achter de Willie Bar, daarna steevast opgebouwd rond café 't Brandpunt (nu Echt Genieten) waarvan de eigenaar een zeer actieve en gewaardeerde rol speelde bij de promotie van zowel de Peyer als de Echter Kermis.